Кампания за насърчаване на четенето на книги

eMAG – най-големият онлайн търговец в Централна и Източна Европа, с над 1 100 000 нови клиенти през 2013 в България, Румъния и Унгария, стартира специална кампания за тези, които обичат да четат. Проучване направено от НСИ сред хората на възраст от 25 до 64 години показва, че половината от българите не са отваряли книга през последната година. За да стимулира повече хора да четат, онлайн търговецът, заедно с партньора си Хеликон, ще проведе специална кампания с намаления на книги в периода от 2 до 15 април. Всички ентусиасти, които обичат да четат, ще се радват на отстъпки от 10% до 75% на всички книги, предложени на сайта на онлайн търговеца.

Стратегията на eMAG постоянно да разнообразява и обогатява предлаганите категории сложи началото на Marketplace програма, в рамките на която онлайн търговецът сключва стратегически партньорства с цел предлагане на още по-голям избор от продукти от един-единствен акаунт. Преди 3 месеца започна сътрудничеството с първия си партньор за България – Хеликон, което позволи на клиентите на eMAG да пазаруват онлайн в новата предлагана категория – книги. В момента любителите на книги могат да намерят на eMAG.bg над 15 000 заглавия, като списъкът непрекъснато расте. Всички партньори в Marketplace са внимателно подбрани, за да предоставят същото клиентско обслужване на високо ниво, с което са свикнали клиентите на eMAG. Партньорството на eMAG с Хеликон доведе до позитивни резултати още през първото тримесечие, като на всеки час се регистрират средно по 2 продадени книги.

Огнян Лахчев, Маркетинг Директор на eMAG.bg и основен инициатор на осъществяването на партньорството с Хеликон, казва: „Скоро започнахме да предлагаме книги, тъй като те са традиция в електронната търговия – това е един от първите продукти, които се е продавал онлайн. Щастливи сме да видим, че новата категория бе приета много позитивно от нашите клиенти и се надяваме, че удобството, което предлагаме – богат избор на заглавия с бърза и безплатна доставка, ще даде възможност на още повече българи да усетят магията на всяка една прочетена книга“.

Според проучване на eMAG за последните 3 месеца, най-поръчваните жанрове са: български и световни романи, готварски книги, детска литература, трилъри и криминални романи. Графиката представя класификацията на поръчаните книги по жанр.

 

Статистиката на eMAG показва, че жените са водещият пол с 60% направени поръчки, а мъжете ги следват с 40%.

Един човек прави поръчка средно на около 2 книги, а над 20% от клиентите на eMAG купуват над това количество. Средната стойност на поръчка на книги е 20лв.

А ето и една любопитна класация на най-купуваните книги в eMAG.bg:

  1. Зовът на кукувицата (Робърт Галбрейт)
  2. Променета думите, променете света (Джанет Смит Уорфилд)
  3. Сянката на чинара (Джон Гришам)
  4. Е на квадрат (Пам Граут)
  5. Ад (Дан Браун)
  6. Наследницата на Валкорт (Катрин Коулт)
  7. Рим, моя любов (Кристин Хармел)
  8. Лекуване без лекарства (Поля Димитрова)
  9. Любов (Елиф Шафак)
  10. Напиши го и ще се сбъдне (Хенриет Ан Клаусър)

От друга страна, трябва също да обърнем внимание и на още една група хора, които обичат да четат – а именно тези, които предпочитат електронните книги. Продажбите на електронни книги, които направиха невероятен скок след лансирането на Kindle през 2007, се стабилизираха през последните месеци – eMAG отчита спад с около 18% за последните 6 месеца в закупуването на eBook четци. Разделението на половете при любителите на eBook четци е почти равно, с 53% от покупките направени от мъже и 47% от жени. Тук първоначалната отчетена инвестиция от клиенти на eMAG е на стойност от около 168 лева.

Съществуват също така и най-страстните любители на книги, за които е важно да притежават и двете – електронния и печатния вариант на една книга. Въпреки, че процентът е малък, е важно да отбележим, че той съществува – 1.5% от хората, които си купуват eBook четец, след това се връщат, за да си закупят и печатна книга.

И двата типа книги – печатни и електронни, имат своите предимства и недостатъци. Учените са установили, че информацията от печатни книги е по-лесна за възприемане и запомняне, но от друга страна пък кой би искал да се разхожда с книга, тежаща около килограм, когато може да има на разположение хиляди книги в устройство, тежащо 100 грама.

Но едно е сугурно – на eMAG.bg всички могат да намерят най-добрата сделка за книги в България – с добри отстъпки и бърза и безплатна доставка до всяка точка в страната.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.